Пригодаємо минулі теми і дізнаємося про нове
Запікання є одним із старовинних способів приготування їжі. Раніше
для запікання використовувалися гарячі вугілля, тандири, вогнища, печі.
Сьогодні
ж для цієї мети використовують найчастіше духовки, іноді чудо-печі, аэрогрилі,
а в походах, просто вугілля від гарячого багаття.
Запікання – це найкорисніший
вид термічної обробки продуктів. Запечені овочі зберігають максимум корисних
властивостей та смаку. Але просто нарізати овочі та поставити їх в духовку –
мало, щоб отримати справді хороший результат.
Взагалі, мистецтво запікання – це ціла
наука.Тут необхідно враховувати температуру, необхідну дл того чи іншого продукту,
спосіб запікання робить продукт максимально соковитішим і смачнішим.
Якщо не знати основні правила запікання овочів, то
вони легко можуть перетворитися в кашу або, навпаки, в вуглинки. Тож завжди дотримуйтесь цих правил:
1.Розміри та форма нарізки.
Те, як ви наріжете овочі – важливо. Саме від цього
залежить, як вони пропечуться. Овочі слід різати на невеликі, однакові за
розміром шматочки. Маленькі овочі краще запікати цілими або розрізавши на дві
половинки – так вони не встигнуть згоріти або перетворитись у кашу. І так,
маленькі шматочки пропікаються швидше, на великі знадобиться значно більше
часу.
2.Час запікання.
Кожен овоч має різну структуру, щільність, а значить і
час запікання від 15 до 60хв. Для зменшення часу запікання більшість овочів підлягає попередній тепловій обробці: їх варять,
припускають, тушкують або смажать, а іноді використовують сирими.
3. температура
Овочі запікають у жаровій шафі при температурі 250-280
°С до утворення золотистої скоринки на поверхні і температури всередині виробу
80 °С.
Низькі
температурні режими навіть при тривалому запіканні не дадуть вам бажаного ефекту.
4. Посуд
Овочі запікають у порціонних
сковородах для порційних страв, на деко для великої кількості.
5. Олія і не тільки
Перед запіканням овочі потрібно
збризнути олією та змастити нею деко. Але у той же час майте на увазі, що
захоплюватися олією теж не варто, інакше овочі вийдуть занадто жирними.
Бабки, запіканки змащуйте яйцем або сметаною,
щоб поверхня виробу не засихала, а утворювалась рум’яна кірочка.
Овочі запікані в соусі посипайте
тертим твердим сиром чи меленими сухарями і збризкуйте розтопленим маргарином
чи маслом вершковим.
6. Перемішування
Часте перемішування або перегортання призведе до
перепаду температур, що овочам тільки нашкодить. Щоб овочі
були запечені з усіх боків, перегорніть їх один або два рази за 30 хвилин.
Запечені страви з овочів можна умовно поділити на такі групи:
Овочі запечені у соусі
Картопля, запечена
з сиром
Картопля – 147/110,
сир – 102/100,
масло вершкове або маргарин
столовий – 10,
сметана – 15,
Вихід – 200.
Технологія
приготування
І Варіант (з сирої картоплі)
а) Сир натерти на
дрібній терці;
б) Почищену картоплю нарізують кружальцями, викладають на
порціонну сковороду;
в) Солимо та додаємо спеції;
г) Посипаємо сиром, скропити розтопленим маргарином чи маслом;
д) Форму накрити фольгою та покласти в духовку.
е) Запікати впродовж 30 хв. Потім
фольгу зняти та допікати картоплю до появи скоринки 10 хв.
ІІ варіант(в вареної картоплі)
Зварену обчищену
картоплю нарізують кружальцями, викладають на порціонну сковороду вперемішку з
сиром, поливають вершковим маслом або маргарином, сметаною і запікають протягом 10-15хв. В цьому варіанті фольгою не накриваємо. До цієї страви можна додати, попередньо обсмажені, гриби з цибулею, переслоївши ними картоплю. Додають до цієї страви м'ясо, кпусту та ін.
Подають в порційних сковорідках, в яких готували страву.
Запечені овочі фаршировані
Запіканки
Запіканки порціонують не виймаючи з протівня і викладають порційний шматочок на мілку столову тарілку.
Вимоги до якості, умови та
термін зберігання страв з запечених овочів
Запечені овочі і
вироби з овочів мають рівну поверхню без тріщин з рум’яною кірочкою.
Колір і смак – характерні овочам, з яких приготовлені запечені страви. Овочі,
запечені під соусом, повністю вкриті рівномірно соусом, на поверхні рум’яна
кірочка.
Консистенція оболонки запіканок бабки пухка, не тягуча, начинка соковита, у голубців
м’яка, соковита.
Запечені страви з
овочів зберігають не більш як 2 год.
Підсумкове тестування.
Сьогодні останнє заняття з теми "Приготування страв та гарнірів з овочів"Вам необхідно пройти тест для отримання підсумкової оцінки з даної теми.
Натисніть на посилання, впишіть своє прізвище, ім'я та пройдіть тест, результат автоматично висвітлиться.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe96tvUD5gZ5QukZORGxB_GPNXrl9qvdosEcMMHo-6_1RIXcw/viewform?usp=sf_link
Немає коментарів:
Дописати коментар